Nieuws

DAMMERS WITTE VAN MOORT NAAR BRONZEN PLAK | geplaatst op zondag 18 februari 2018

dammen99.jpgIn de laatste ronde wisten de dammers van Denk en Zet-Witte van Moort een zeer goed seizoen, waarin men vanaf het begin tot het eind goed om de nationale titel wist mee te spelen, winnend af te sluiten.
Dit keer werd er in eigen huis met 11-9 gewonnen van het sterke Dez-Culemborg en daarmee wisten de WVM-ers in een loodzware competitie een top-prestatie te leveren door derde te worden, juist een punt achter Schiedam en Hijken, die mogen gaan herkampen om de titel.

Voor de wedstrijd begon werd eerst "mister Dez-Westerhaar" Roelof Schippers in de bloemetjes gezet.
Hij werd gehuldigd vanwege zijn zeer grote staat van dienst voor de damclub en mede omdat hij zojuist 85 jaar was geworden mocht hij "na een schier onstuitbare opmars" zijn debuut in de ereklasse maken!
Nadat hij voorheen jaren in het eerste tiental had gespeeld in de tijden van de opmars van Dez-Westerhaar naar de hoogste klasse toe, had hij hierin, anders dan zijn beide zoons Jan en Rene, nog nooit gespeeld.Tijd voor Westerhaar dus om zijn mascotte in te zetten!


Schippers trof het echter niet met zijn tegenstander. Hij moest het opnemen tegen drievoudig nummer drie van Europa, Pim Meurs. Schippers die in hart en nieren een damliefhebber is moet het ongetwijfeld ergens ook wel mooi gevonden hebben tegen zulk een sterke speler te hebben mogen spelen. Na zich zo karakteristiek kranig te hebben verweerd, moest hij uiteindelijk toch de meerdere erkennen in Meurs, die daarmee zijn team op voorsprong zette.
De gelijkmaker volgde echter op zo'n beetje hetzelfde moment, doordat Jan van Dijk combinatief wist te winnen van meervoudig NK-finalist Bas Messemaker. Van Dijk wist op typisch zijn manier positiespel te combineren met een web van zetjes, forcingen en dreigingen. Hoewel hij deze partij toch nog even zijn naam; "Kamikaze Jan" eer aan deed, is hij momenteel toch echt vooral een groot gevaar voor zijn tegenstanders, daar de een naar de ander, zelfs grootmeesters, tegenwoordig door hem verschalkt worden.

Lees meer...

SDO komt te kort tegen RDZ | geplaatst op zondag 18 februari 2018

logo-korfbal.jpgAfgelopen zaterdag reisde het eerste team van SDO af naar Zeist om daar een wedstrijd te spelen tegen RDZ 1, de nummer twee op de ranglijst. De Westerhaarders hadden nog twee kansen om punten te pakken, om zo directe degradatie te ontlopen. Dit was dus de eerste. De vorige wedstrijd werd in Westerhaar gewonnen door RDZ met 8-15 na een 5-4 ruststand. De eerst helft van die wedstrijd was een goed uitgangspunt voor deze wedstrijd. Jet Naberman, speelster uit de B1, mocht vandaag haar competitiedebuut maken.

Aan het begin van de wedstrijd ging het lang gelijk op. Het was steeds stuivertje wisselen tussen de twee ploegen. De ene keer pakte RDZ een voorsprong en werd het weer gelijk en een andere keer was het SDO dat de leiding nam, maar ook dan werd het weer gelijk. Zo stond het na een kwartier 6-6. Het was tot dan toe een zeer aantrekkelijke wedstrijd. Niet veel later was het 7-7. Toen brak er een fase aan waarin SDO de korf niet meer wist te vinden. De thuisploeg profiteerde hier optimaal van en liep uit naar 11-7. De bezoekers herstelden zich daarna enigszins, maar konden voor rust het gaatje niet dichten. Hierdoor keek de ploeg van Jan Nijkamp in de rust tegen een 13-9 achterstand aan.

Na rust was het SDO dat opzoek ging naar de aansluiting. Maar het tegenovergestelde gebeurde, RDZ liep juist verder weg bij de Oranjehemden, het werd 17-9. Toch gaven de SDO'ers het niet op en kwamen met sterk spel terug tot 19-15. Toch kwam de ploeg tijd en doelpunten te kort om de spanning weer terug te brengen in de wedstrijd. Eline de Boer, speelster uit de B1, mocht ook nog een aantal minuten invallen, dit was haar debuut in SDO 1. In de slotfase scoorden beide ploegen nog één keer. Zo won de thuisploeg uit Zeist de wedstrijd. Einduitslag RDZ - SDO 20-16

Zo ging SDO dus huiswaarts zonder punten, maar met een goed gevoel. De ploeg had goed gepeeld en geknokt, helaas wel zonder resultaat. RDZ was gewoon weg sterker en veel meer ervaren dan de jonge ploeg uit Westerhaar. SDO heeft nu nog een kans om directe degradatie te ontlopen. Dit kan door de volgende wedstrijd te winnen van Achilles. Dit lijkt een moeilijke opgave, maar het kan raar lopen. Deze wedstrijd wordt gespeeld op 10 maart, om 17:15 uur in sporthal ‘De Klaampe' te Westerhaar.

Voorwaarts verliest in eerste half uur van IJVV | geplaatst op zondag 18 februari 2018

vooijvv-kopie.jpgTrainer Beverdam kon niet beschikken over zijn sterkste opstelling. Jordy Harms en Jordy Niks waren de hele week ziek en begonnen vanaf de bank. Bram Visser werd de 2e sprits naast Gert Dogger.
Onder prima weersomstandigheden werd er om half 3 begonnen. IJVV liet meteen zien waarom ze hoog op de ranglijst staan en gaven de oranjehemden geen ruimte in de opbouw. Na een eerste waarschuwing via een 1-2 dwars door het centrum waarna spits Kardag de bal iets te ver voor zich uit speelde was het in de 12e minuut wel raak. Na een identieke 1-2 dwars door het centrum van de thuisploeg werd dit keer de spits uit balans gebracht door een verdediger van Voorwaarts waarna scheidsrechter Klein Ganzeij die een prima wedstrijd floot naar de stip wees. Kardag maakte geen fout en zette de bezoekers op een 0-1 voorsprong. Kort daarna kreeg Voorwaarts haar eerste kans na een prima combinatie maar Bram Visser kon zijn voet er niet achter krijgen.
IJVV speelde in die fase goed en met name Ozhan Kardag en Hicham Ziyech waren een plaag voor Voorwaarts. Met name de laatst genoemde liet met prachtige acties zien waartoe hij in staat is. Zelfs voor een Voorwaarts supporter was dat prachtig om te zien. In de 16e minuut resulteerde dat in een tweede doelpunt. Een pass van een middenvelder op spits Kardag die volgens alles en iedereen van Voorwaarts en IJVV behalve de grensrechter van Voorwaarts buitenspel stond bezorgde hem een vrije doortocht richting keeper Stuifzandt.

Lees meer...

Mindful Opvoeden | geplaatst op zondag 18 februari 2018

68a01d66156e18dcadf96cff57e73d6e-400x400.jpegHet opvoeden van kinderen is prachtig, maar kan ook behoorlijk stressvol zijn. Soms wil je gewoon wat meer rust in je gezin en heb je de wens dat drukke momenten soepel verlopen. Een Mindful Parenting training leert je hoe je met de stress in de opvoeding kunt omgaan.

• We zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik me gejaagd"
• "Als mijn dochter zich nogmaals wil verkleden terwijl we weer bijna te laat zijn, ontplof ik"
• "De slechte cijfers op het rapport van mijn zoon zijn een dagelijks onderwerp van gesprek"

Tijdens de cursus leer je gewoontes in het opvoeden herkennen, begrijpen en verminderen. Er worden geen opvoedingsadviezen gegeven maar je krijgt oefeningen om op een andere manier met (opvoed)stress om te gaan. Je leert als ouder ook goed voor jezelf te zorgen en meer rust en acceptatie in de opvoeding te brengen. Veel deelnemers zeggen aan het eind van de training dat ze meer plezier in opvoeden hebben, meer energie hebben en een betere relatie met hun kind (eren) en partner ervaren.

De inhoud van de cursus bestaat voor een gedeelte uit Mindfulness oefeningen. Een ander gedeelte bestaat uit theorie en uitleg over o.a. stress en reactiepatronen tussen ouders en kinderen. Huiswerkoefeningen om Mindfulness in je dagelijks (gezins)leven toe te passen zijn een belangrijk onderdeel van de training.

Voor wie, waar en wanneer?

Lees meer...

Wederom teleurstellende halve finale dag voor Westerhaarse dammers | geplaatst op zondag 11 februari 2018

logo-WvM.jpgOp de derde speeldag van de halve finales van Nederland kwamen er drie van de vier Westerhaarse spelers in actie. Mitchel Mensinga was helaas ziek, en zal zijn wedstrijden op een later moment moeten inhalen. Voor Gerbrand Hessing, Steven den Hollander en Yuen Wong was deze dag belangrijk, met het oog op het Nederlands kampioenschap. Het was tevens een lastige dag voor de spelers van Witte van Moort, gezien het feit dat zij alle drie een internationaal grootmeester troffen de eerste ronde.
In poule A speelde Yuen Wong tegen de zeer sterke Wouter Sipma. Na een mindere eerste speeldag van zowel Wong als Sipma moesten beide spelers er vol voor gaan, om nog kans te hebben op plaatsing. Na een interessante partij lieten beide spelers zich opsluiten, wat een gecompliceerde stelling opleverde. Met een offer trok Sipma groot voordeel naar zich toe, en helaas wist Wong de boel niet te redden en verloor.
In dezelfde poule moest Steven den Hollander een aanval van Jos Stokkel zien te overleven. Hier slaagde hij prima in. De opening bood spannend spel, waarin het onduidelijk was wie er beter stond. Stokkel koos ervoor de aanval af te breken, met licht voordeel. Den Hollander speelde de goede zetten, en leek zelf nog kleine kansen te krijgen. Stokkel liet het niet zover komen, en een remise was het terechte resultaat.

Lees meer...

SDO moet zijn meerdere erkennen in Skunk | geplaatst op zondag 11 februari 2018

logo-korfbal.jpgAfgelopen zaterdag speelde SDO 1 thuis in sporthal ‘De Klaampe' tegen Skunk 1. De Westerhaarders hoopten vandaag punten te pakken in het duel met de studenten uit Nijmegen, om zo degradatie te ontlopen. De vorige wedstrijd tegen de Nijmegenaren werd vrij kansloos verloren, na een slechte start. Toch had de ploeg van Jan Nijkamp vertrouwen in een goede afloop.

SDO startte voortvarend aan de wedstrijd, de eerste aanval leverde meteen een doelpunt op. Niet veel later zat ook het tweede doelpunt erin, 2-0. Na de vakwissel duurde het een tijdje voordat het volgende doelpunt viel. SDO miste de nodige kansen en gaf Skunk zo de gelegenheid om terug in de wedstrijd te komen. Na 10 minuten was het weer gelijk, 2-2. In het tweede deel van de eerste helft ging het gelijk op. De ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. In de laatste minuut voor rust benutte een speelster van de bezoekers een vrije bal. Hierdoor gingen de studenten met een 6-7 voorsprong de kleedkamers om te rusten.

In het eerste deel na rust gaf SDO de wedstrijd weg. Skunk sloeg een gat naar 6-12. SDO liep achter de feiten aan en zag de winst door de vingers glippen. Er werd geprobeerd om de achterstand te verkleinen, maar dit lukte niet doordat de bezoekers mee bleven scoren. Het gaatje werd nooit kleiner dan 5 doelpunten verschil. Zo nam Skunk de punten mee naar huis. Einduitslag SDO - Skunk 12-19.

Weer geen punten dus voor de Oranjehemden. De ploeg had wel degelijk een kans vandaag, maar gaf de wedstrijd in een paar minuten weg. Na de wedstrijd bereikte de Westerhaarders het nieuws dat concurrent Blauw Zwart een punt had gepakt tegen RDZ. Hierdoor neemt SDO de rode lantaarn over van de Wierdenaren. Met nog 2 wedstrijden te gaan moet de ploeg minimaal 2 punten pakken om directe degradatie te ontlopen. Dit zal niet makkelijk worden, maar niets in onmogelijk. De ploeg hoopt te kunnen stunten tegen de topploegen RDZ en Achilles. De eerste kans is aanstaande zaterdag in Zeist als de ploeg daar speelt tegen RDZ 1. Deze wedstrijd begint om 16:30 uur.

Kom ook gezellig sjoelen bij Sjoelvereniging de Schoevers in Westerhaar | geplaatst op donderdag 8 februari 2018

23086-sjoelen.jpgWist u wel dat onze sjoelvereniging al ruim 30 jaar bestaat?(opgericht in 1987) en wij willen dit graag voortzetten en zijn daarom op zoek naar nieuwe leden.Wie kent het niet van vroeger?Even gezellig een potje sjoelen met familie of vrienden. Lijkt u het wat om er een avond uit te zijn met een gezellige club mensen die dit wekelijks doen?Meld u zich dan aan en probeer het een paar keer geheel vrijblijvend. Elke dinsdagavond sjoelen wij met onze club bij Duivenkeet de Zilvermeeuw, Twistveenweg 10, 7676SK, Westerhaar. Dit is bij het Sportpark Twistveen(voetbalvereniging voorwaarts). Wij sjoelen van ongeveer 19.30 tot 22.00 uur,wij sjoelen dan 2x 10 rondes met tussentijds een pauze om wat te drinken. Wij sjoelen van begin september tot eind april. De kosten zijn €3,00 per week en hiervan wordt een deel gereserveerd voor de jaarlijkse gezellige avond. Als het u wat lijkt,kom dan gezellig eens voorbij om een paar rondes mee te sjoelen.Wie weet mogen wij u dan als nieuw lid begroeten.
Ook houden wij een jaarlijks sjoeltoernooi waar sjoelclubs uit de buurt voor worden uitgenodigd.Dat is dit jaar op zaterdag 17 maart a.s. en wordt gehouden in het Kulturhus de Klaampe.Het toernooi begint om 13.00 uur.Voor dit toernooi zijn wij nog op zoek naar sponsoren en of bedrijven die iets willen bijdragen voor de verloting.Deze wordt gehouden tijdens de pauze.Als u meer informatie wilt dan kunt u contact opnemen met Arie Lucas(0546-641042) of met Ida Mulder(0546-659862)
IkPas; Zet je alcoholgebruik 30 of 40 dagen op pauze | geplaatst op dinsdag 6 februari 2018

ggd-twente.jpgWoensdag 14 februari start de landelijke actie ‘IkPas' voor de derde keer. De campagne daagt alcoholgebruikers uit om 30 of 40 dagen niet te drinken. Het is een uitdaging voor mensen, om te kijken wat een alcoholpauze met hen doet en het helpt om bewuster om te gaan met je alcoholgebruik.

Veel mensen drinken alcohol. Op een feestje of verjaardag, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Om deze gewoonte te doorbreken, Twentse burgers te stimuleren en steunen in het maken van een gezonde keuze, ondersteunt GGD Twente samen met Tactus deze landelijke IkPas actie.

Alcoholgebruik in Twente
Twente kent een relatief hoog percentage zware drinkers. De meeste zware drinkers zijn te vinden in de groep 19-35 jaar. Het is een bekend gegeven dat het drinkgedrag van jongeren sterk beïnvloed wordt door hun omgeving; ouders, vrienden, familie, maar ook mensen met voorbeeldfuncties. Deelname aan IkPas kan een goede aanleiding zijn om hierover in gesprek te komen.

Waarom meedoen?
Meedoen levert ook echt iets op. Mensen die hebben meegedaan aan de actie geven aan zich fitter te voelen en beter te slapen. Ruud Rutten, bestuurder Tactus: "Ik heb al eens eerder 30 dagen niet gedronken en dat is wel leerzaam. Je merkt dan hoe sociaal wenselijk het is om te drinken. Maar ook dat mild drinken negatieve invloed heeft op je slaap, je gewicht en je fitheid. Ik werd er dus fitter van."

Ook worden mensen zich meer bewust van hun eigen alcoholgebruik. Jan Martin van Rees, wethouder Losser: "Het gebruik van alcohol is veel te vanzelfsprekend. Een maandje zonder maakt ons daarvan bewust en helpt ons het nut van onze ingesleten gewoonten eens te heroverwegen". Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid merkte dat zij door het pauzeren van haar alcoholgebruik bewuster nadacht over het drinken van alcohol. "Na mijn deelname aan IkPas vorig jaar werd ik mij bewust van de vanzelfsprekendheid om een alcoholisch drankje te nuttigen. Het doorbreken van deze gewoonte vond ik best lastig. Daarom ga ik ook dit jaar de uitdaging aan."

Lees meer...

Opendag OBS de Blokstoeke | geplaatst op dinsdag 6 februari 2018

fb-img-1517912439954.jpg

Oproep gemeente: ‘Haal asbest nu van het dak!’ | geplaatst op dinsdag 6 februari 2018

afv-asb.jpgDe gemeente Twenterand maakt werk van asbest. De komende jaren worden particulieren en bedrijven gestimuleerd om voor 2024 asbest van het dak te halen. "Als gemeente gaan wij proberen partijen aan elkaar te koppelen, zodat het voor bedrijven interessant wordt om asbest te vervangen voor een nieuw dak, het liefst natuurlijk met zonnepanelen," aldus wethouder Martha van Abbema. Haar collega Ben Engberts vult aan: "Ook particulieren en agrariërs stimuleren we om het asbest van hun daken te verwijderen. Nu zijn daar al enkele acties en subsidies voor beschikbaar. Daarom zeggen we ook: Haal het asbest nu van het dak, want we weten niet hoe lang de aantrekkelijke regelingen blijven bestaan."

De rijksoverheid heeft bepaald dat vanaf 2024 asbestdaken verboden zijn. Is een pand gebouwd voor 1993, dan is de kans groot dat er asbest op het dak ligt. Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering daarvan.

Gratis storten + subsidie voor particulieren
In de aanpak richt de gemeente zich op verschillende doelgroepen. Particuliere huiseigenaren kunnen vanaf 1 mei 2018 hun asbest dakmateriaal (buitenkant dak, aan de buitenlucht blootgesteld) gratis storten bij de milieustraat in Vroomshoop. Het gaat dan om een hoeveelheid van maximaal 35m2. Een folder over de voorwaarden is binnenkort beschikbaar, alsook een asbestsaneringspakket. Ook Mijande Wonen bereidt een aanpak voor. Waar mogelijk zal de gemeente Twenterand samenwerken met Mijande Wonen. Voor particulieren die hun asbest dakmateriaal laten verwijderen, is er een landelijke subsidie beschikbaar van € 4,50 per m2. Hier geldt wel voor op=op en het materiaal moet door een erkende verwerker worden weggehaald.

Agrariërs en bedrijven: financieel aantrekkelijk
Tot en met 2019 kunnen (agrarische) ondernemers gebruik maken van een landelijke subsidie (op = op). Daarnaast zijn er meerdere financieel en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden die het makkelijk en aantrekkelijk maken te investeren in een nieuw (duurzaam) dak. Eén van de fiscale voordelen kan worden behaald door ‘slim' te sparen voor dakvervanging via een voorziening op groot onderhoud. De klus kost hierdoor netto minder. Ook als het gaat om duurzame maatregelen zijn er financiële voordelen. Met bijvoorbeeld een geïsoleerd dak met zonnepanelen kan de investering voor een deel worden terugverdiend.